Предмет | Одабрана поглавља из Менаџмента квалитета 4 |
---|---|
Модул | Менаџмент и организација |
Статус предмета | Изборни |
Катедра | Катедра за менаџмент квалитета и стандардизацију |
Број ЕСПБ бодова | 4 |
Циљ је да студенти овладају концептима и терминологијом система управљања безбедношћу хране, схвате
његово место и улогу у систему управљања организација. Примена различитих FSMS модела саставни је део
овога циља.
Исход је способност студената да: а) схвате захтеве система управљања безбедношћу хране, б) пројектују решења
за испуњење захтева система управљања безбедношћу хране, в) израде основна документа неопходна за
успостављање система управљања безбедношћу хране
Обрада научне и стручне литаратуре (домаће и иностране) уз представљање реалних ситуација и примера из
праксе; презентације; дискусија на часу; креирање и решавање задатака и sлучајева из праксе; посете
пракси; гостовања истакнутих стручњака из привреде; практичан рад у предузећима.
Теоријска настава: Теоријска настава: Систем управљања безбедношћу хране – Увод (Обим, нормативне
референце, термини и дефиниције), Структура стандарда ISO 22000:2005: Систем управљања безбедношћу
хране – Захтеви, Предусловни програми (PRP), Кораци који претходе анализи хазарда (тим за безбедност
хране, карактеристике производа, намеравана употреба, дијаграми тока), Анализа опасности, Успостављање
HACCP плана, Систем следљивости, Контрола неусаглашености, IFS, BRC, Global Gap.
Вежбе: Предусловни програми (PRP), Кораци који претходе анализи хазарда (тим за безбедност хране,
карактеристике производа, намеравана употреба, дијаграми тока), Анализа опасности, Успостављање
HACCP плана, Систем следљивости, Контрола неусаглашености.
- Недељко Живковић, Иван Јанићијевић, „Системи управљања безбедношћу хране“, електронско издањескрипта, 2013.
- Marriott N. “ Principles of food sanitation”, Springer, New York, 2006.
- ИСО, ИСО 22000 – Системи управљања безбедношћу хране -Захтеви